Hon har gjort hyllad bokformgivning redan under studietiden på Beckmans
Den uppmärksammade boken Konstigt? som är en konstbok för barn, kom ut under hösten och är formgiven av Sara Solén som just nu befinner sig halvvägs in i programmet Visuell kommunikation 180 hp på Beckmans.
–Utmaningen var att låta konstbok och barnbok mötas i en eftersom det är två sorters böcker som inom formgivning brukar vara varandras motsatser, berättar Sara Solén om boken som vill uppmuntra till diskussion om vad konst verkligen är och visa att kreativitet kan uttryckas på olika sätt och av olika människor.
Bok som krävde lekfullhet i formgivningen
När hennes vanliga sommarjobb på en konsthandel inte blev av på grund av coronapandemin ville hon ägna sommarlovet åt något som hade med visuell kommunikation att göra istället. Hon hittade en annons på LinkedIn där de sökte någon som kunde utveckla en grafisk profil och identitet.
–Jag fick kontakt direkt och blev jätteglad när jag fick veta att det var ett bokförlag eftersom jag alltid gillat böcker! Först fick jag göra den grafiska profilen åt förlaget där jag tog fram en logotyp, färger och grafiska element. Direkt efter det fick jag erbjudandet att vara med i processen med att göra deras första bok – ”Konstigt?”.
Tillsammans med bokens författare Louise Viman, som gjort intervjuerna och skrivit texterna, letade Sara upp konstnärerna som skulle medverka, valde ut vilka verk som skulle visas, samt valde fotograf, Kolaco Kourouma, till porträtten. Eftersom boken vänder sig till barn var det viktigt att hitta lekfulla sätt att jobba med texterna så att boken skulle bli lockande för barn att titta och läsa i samtidigt som de ville låta fotona på konstnärernas verk ta plats på sidorna.
–Det löste jag genom att placera de olika text-segmenten i separata rutor och inramningar och låta konstverken komma ”till liv” lite i boken genom att klippa ut vissa motiv från dem och placera på olika sätt i uppslagen. Själva formgivandet av boken hade en tight tidslinje så allt gick väldigt fort, och med tanke på det är jag nöjd med resultatet! Jag fick även fin handledning av formgivaren Victoria Bergmark i slutet av processen som gav mig bra råd i layoutarbetet och lärde mig mycket om trycksaksproduktion.
Sökte flera gånger till Beckmans
Till VK på Beckmans sökte Sara tre gånger innan hon blev antagen. Vägen dit gick via den förberedande utbildningen Bild och grafisk form på Nyckelviksskolan samt kurser i konstvetenskap och illustration samt första året på IT, Medier och Design-programmet på Södertörns högskola.
–Det bästa med VK på Beckmans, förutom att träffa nya och likasinnade människor, är alla gästföreläsningar vi får under varje kurs. De är alltid väldigt lärorika och inspirerande tycker jag. Det kan vara allt ifrån hållbarhetsexperter till typsnittsdesigners som föreläser. Programmet är brett och det känns som att man blir lite av en renässansperson som kan lite av allt (inom visuell kommunikation) i slutändan. Det är väldigt givande och bra oavsett vad jag kommer göra efter Beckmans.
Sara har fått fina ord och beröm från de medverkande konstnärerna i boken, vilket betyder mycket, men den har dessutom fått bra betyg av bokrecensenter och uppmärksammats av olika inredningsmagasin.
–I sommar ska jag jobba på uppföljaren till ”Konstigt?”, det ser jag fram emot!