IKEA-stipendium till Beckmansstudent

Beckmans alumni och examen2018, form

Nyutexaminerade designer Lisa Reiser har fått ett 5 månaders arbetsstipendium på IKEA med lön och boende i Älmhult. Den 1 september flyttar hon dit för att bli en del av designteamet där.

Unikt stipendium med tuff konkurrens

Stipendiet ger en unik möjlighet att genom egna designprojekt lära sig om IKEA och företagets produktutvecklingsprocess. Det är tuff konkurrens om de tre stipendieplatser som delas ut till avgångselever från åtta svenska designskolor.  

–Designavdelningen väljer tillsammans ut praktikanter från de inkomna ansökningarna. Jag hade också möjlighet att träffa Lisa och fick höra henne berätta om sitt spännande examensarbete. Lisas portfolio fångade många av våra designers intresse under urvalsprocessen och vi tror att hennes tidigare erfarenheter och många spännande projekt är en bra grund för att kunna göra ett bra jobb här hos oss på IKEA, säger Hanna Dalrot, produktdesigner på IKEA och Beckmansalumn (Form 2013)  

På IKEA blir Lisa en del av designteamet och får vara med om hela designprocessen – från ritning till färdig produkt. Och som praktikant tilldelas man en egen handledare, en designer ur in-house teamet. 

–Jag ser verkligen fram emot hösten! Det ska bli spännande att se hur IKEA jobbar, det är så extremt stor omfattning på produktionerna. Ett litet beslut får stor påverkan eftersom det handlar om sådana kvantiteter av produkter. Jag är också väldigt intresserad av produktionsteknik och industriella processer och hur jag som designer kan anpassa formen för att få mer effektivitet, säger Lisa.

Examensprojekt med fokus på hållbarhet 

I sitt examensprojekt samarbetade Lisa Reiser med möbelproducenten Lammhults och tog fram en tvåsitssoffa där soffans stoppning består av naturfiber istället för polyuretanskum. Genom att göra en möbel helt utan polyeter eller andra kemiskt framställda material ville hon visa på möjligheten att producera möbler industriellt med alternativa stoppningsmaterial.

–I industriell produktion av stoppmöbler används nästan enbart polyuretanskum eller andra polyeter som innehåller isocyanater. Ämnet misstänks vara cancerframkallande och är skadligt för vattenlevande organismer och finns därför med på Naturvårdsverkets lista över farliga kemikalier. Mycket skulle vara vunnet om branschen bytte polyuretanet mot naturfiber, säger Lisa.  

–För mig som arbetar med massproduktion var det intressant att så många av Formstudenterna i årets examensutställning hade arbetat med att produktionsanpassa sina produkter. Som gammal Beckmansstudent så vet jag hur mycket olika samarbetsprojekt betydde och det är roligt att se att så många av studenterna blivit inspirerade av detta i sina examensprojekt, säger Hanna Dalrot som hälsar Lisa varmt välkommen till Älmhult!

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera