Formstudenter i spännande mönstersamarbete

Beckmans form

Fem formstudenter har fått chansen att produktutveckla mönster i samarbete med det internationella mattföretaget Forbo Flooring Systems.

Formstudenterna i årskurs 1 avslutade nyligen sitt första designsamarbete med en professionell aktör – Forbo Flooring. Samarbetet är en del av en kurs som handlar om ytor och mönster och där alla studenter har fått skapa två mönster var. 

– Det är otroligt värdefullt för studenter att under studietiden få ta del av hur ett professionellt företag jobbar. Jag är imponerad av vad studenterna åstadkommit på den här korta tiden! Under tre fullspäckade veckor har de haft färglära, textil materiallära och digitala verktyg, kunskaper som de sedan applicerat på uppgiften från Forbo. Forbo har i sin tur varit väldigt generösa med sin tid och expertis, säger Peter Nylander, lektor på Formprogrammet och ansvarig för kursen.

Mönster med utgångspunkt i Forbos designfilosofi 

Uppdragsgivare från Forbo har varit Marijke Griffioen, Senior Designer och Dorothé Kessels, Director Global Design från Forbos designkontor utanför Amsterdam samt Josefin Larsson, nordisk marknadschef. De gav studenterna i uppgift att ta fram två olika repetitiva mönster var som ska fungera som en familj, dvs de ska gå att använda individuellt men också tillsammans. Att mönster ska gå att mixa och matcha och på så vis täcka in en hel byggnad är en del av Forbo designfilosofi, som de kallar Dynamics of a Building. Filosofin innebär att byggnader delas in i fem olika rumsfunktioner: ”receiving, moving, connecting, concentrating, och recharging”, funktioner som allt mer vävs samman och ställer krav på att ytor och inredning är flexibla. 

–Forbos designfilosofi passade väldigt bra med den här kursen som handlar om ytor och mönster. Vi ville få in interiörer i kursen eftersom mönster inte bara är något som trycks på tyg till t ex kuddfodral, utan som också kan vara en viktig del av en inredning. När ett mönster ska användas för rumsligheter innebär det också att tänka långsiktigt med mönster eftersom rummen ska hålla över tid, säger Peter.

Olika tekniker och olika ingångar till de fem utvalda mönstren 

Vid kursens slut valde Forbos designavdelning ut fem studenter vars mönster de nu vill ta vidare tillsammans med dem. De tio mönstren är skapade med två av de tekniker som Forbo arbetar med – digitaltryck och Aqua-jet. Med digitaltryck kan man kan välja på ett obegränsat antal färger och mönstret appliceras på Forbos textila matta Flotex. Den andra tekniken, Aqua-jet, är en kostsam och tidskrävande metod där en vattenstråle skär ut positiva och negativa bitar ur deras produkter, och som sedan monteras för att skapa mönster, ungefär som intarsia.

De utvalda mönstren är skapade av Carl Folkesson, Cecilia Mosesson, Olivia Ståhl, Annelie Wihlborg och Max Lundén Jansson som alla haft olika ingångar till sina respektive mönster och använt sig av Forbos tekniker på olika sätt. 

Carls utgångspunkt har varit talesättet ”man tager vad man haver” i två mönster skapade genom lappteknik. I det ena är det linoleumbitar som lappats ihop och i det andra har han blandat bitar av linoleum och Forbos textila matta. Cecilia inspirerades av japanska blomsterarrangemang, Ikebana, och japansk zenfilosofi för att uppnå en harmoni och balans i mönstren. Det ena mönstret är skapat med tekniken Aqua-jet som lämpar sig bra för iögonfallande rumslig design. Olivia Ståhls mönster är i sin tur retroinspirerat och skapat med digitaltryck på Forbos Flotexmatta medan Annelie Wihlborg inspirerades av övergångsställen som hon förvandlat till mönster. Tanken är att designen ska användas i korridorer som ett mönster för att guida besökaren rätt. Max Lundén Jansson ville istället skapa en lugn atmosfär genom att släppa in naturen i sitt mönster av grenar, som fungerar bra både för sig själva eller tillsammans. 

De utvalda mönstren kommer nu att tas fram i större provbitar och förhoppningsvis även ställas ut på mässor. Förhoppningen är att en riktig beställning läggs på något av mönstren så att de kommer i produktion.

Gästlärare i kursen har varit Asta Florestedt, designer och Marie Dreiman, inredningsarkitekt, som undervisat i färglära och textil materiallära.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera