Examensprojekt från Beckmans nominerat i Dezeen Awards 2020

Beckmans examen2020 och form

Loungemöbeln Pinot i design av Mika Lindblad har valts ut till Dezeen Awards Longlist, i konkurrens med över 4 300 bidrag från 85 länder.

Komfort utan kallskum

Pinot är en möbel som ger komfort utan kallskum. Traditionellt består soffor och fåtöljer av en avancerad konstruktion som helt döljs av stoppning och klädsel. Det är träram, stålfjädrar, formpressat skum, kallskum, lim och synttettyg, material som bör återvinnas separat men som allt för ofta bränns upp. 

–Jag vill göra tvärtom! Pinot är en loungemöbel utan stoppning där komforten skapats tack vare konstruktionen och de naturliga egenskaperna hos formpressat trä och läder. Alla delar kan separeras för att restaureras eller återvinnas. 

Utmanande vår för examensprojekt 

Att genomföra examensprojekten på Beckmans under våren var i år extra utmanande för studenterna eftersom pandemin innebar många begränsningar.  

–Att inte ha samma tillgång till verkstäder försvårade arbetet med fullskaliga modeller. Det är inte alltid man tänker rätt och man måste testa med rätt materialet att veta hur de beter sig. Hur mycket kommer trälamellerna svikta? Hur mycket kommer skinnet dra sig? Men tack vare hjälp av det fantastiska teamet hos Swedese i Vaggeryd gick allt bra till slut, berättar Mika. 

Pinot uppmärksammades av DN i våras och under sommaren har den ställts ut i möbelbutiken Gösta Westerbergs Möbel på Kungsholmen. Efter examensutställningen kommer den att visas hos Möbeldesignmuseum, i Trendgruppens showroom samt i Swedeses showroom.  

–Jag har fått otrolig respons och att få chansen att visa upp sitt examensprojekt betyder väldigt mycket. Det är nu jag kan visa vem jag är och bygga kontakter med producenter. 

Om Dezeen Design Awards 

Dezeen Awards delas ut av tidningen Dezeen för att hylla världens bästa arkitektur och design samt studios och enskilda designers arbete. Priset delas ut för tredje gången i år. 4 300 bidrag från 85 länder skickades in och 318 projekt har valts ut till Dezeen Award Longlist 2020. 

Juryn som gör urvalet består av bland andra Daan Roosengaarde, Michael Anastassiades, Paola Antonelli och Alexandra Daisy Ginsberg. En shortlist presenteras i september och slutgiltiga vinnarna i oktober.

Nyheter
Works of Essence

Works of Essence

Öppen casting

Öppen casting

Tack för i år!

Tack för i år!


Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera