Filippa Fuxe och Joel Andersson tilldelas NK Young Talent Award by Beckmans 2024

Sofia Hulting alumni, examensprojekt

Morgondagens unga designers hyllas med priset NK Young Talent Award by Beckmans som i år går till Filippa Fuxe och Joel Andersson för deras respektive examenskollektioner från Beckmans.

Nytt för i år är att priset delas ut i båda kategorierna dam- och herrmode samt att NK inlett ett nära samarbete med ASFB – Association of Swedish Fashion Brands och Stockholm Fashion Week. Vinnarna hedras med en utställning i Ljusgården på NK Stockholm. Dessutom får de synlighet i både NK:s skyltfönster och digitala kanaler.

En naturlig plats för morgondagens designstjärnor att synas på

–NK har alltid varit destinationen för kvalitet och att hitta det senaste inom mode. Därför är det naturligt att NK också är platsen där morgondagens designstjärnor får möjlighet att synas. NK:s samarbete med Beckmans har under årens lopp resulterat i många spännande projekt, och NK Young Talent Award är ett utmärkt exempel på detta. Det här eftertraktade priset är en viktig uppmuntran för våra talangfulla studenter och ger NK:s besökare en unik möjlighet att fånga upp det senaste inom modets värld, säger Pär Engsheden, modedesigner och ansvarig för modeprogrammet på Beckmans.

Om Joel Anderssons examenskollektion ’Ambivalent’

Joel Andersson belönas för sin examenskollektion ’Ambivalent’, som utforskar ambivalensen gentemot mode och dess roll i hans liv. ’Ambivalent’ är en reflektion av hans personliga resa från landsbygden till modevärlden genom att kombinera influenser från sitt förflutna med sin nuvarande kärlek till mode.

Joel skapar en unik kollektion som speglar en sann representation av sig själv. Med ursprung i den inre konflikten mellan behovet av nytt mode och medvetenheten om överkonsumtionens miljöpåverkan utforskar Joel ambivalensen med metoden dekonstruktion. Metoden utgår från redan befintliga plagg och minimerar svinnet av nyproducerade textilier. Joels uppväxt på en gård med föräldrar som drev ett snickeriföretag gjorde att han ständigt omgavs av praktisk arbetsklädsel, vilket har påverkat hans passion för workwear och hans nuvarande relation till kläder och modeskapande.

Om Filippa Fuxes examenskollektion ’Re:incarnation’

Examenskollektion ’Re:incarnation’, bygger på en gestaltning av ett återvunnet och biologiskt nedbrytbart materials egna vandring genom tid och mellan kroppar. Kollektionen framhäver skulpturala former, femininitet och originalitet samt hur materialet kan porträttera livshistoria och bakgrund.

Med ’Re:incarnation’ vill Filippa berätta historien om materialens återfödelse och dess transformation till nya, meningsfulla plagg. Materialets liv har hon gestaltat i kollektionen med inspiration från verk av spirituella konstnärer som Agnes Pelton och Emma Kunz. En annan viktig del i kollektionen är skor som är 3D-skissade och därefter producerade i trä med sulor av återanvända bildäck. De skulpturala siluetterna är inspirerade av Isamu Noguchi, en japansk-amerikansk modern konstnär som var verksam under 1900-talet i Kalifornien.

News
Works of Essence

Works of Essence

Open casting

Open casting


Subscribe to our newsletter
Filter