Konstnärliga gestaltningar sätter ljuset på AI-forskning 

Sofia Hulting visual communication, visual communication

Utställningen There is no such thing as magic är ett samarbete mellan Beckmans Designhögskola, Beijerinstitutet och Svenskt Tenn som visas 22 mars–1 april på Svenskt Tenn, Strandvägen 5.

Med humor, fantasi och design belyser Beckmansstudenter Beijerinstitutets och Stockholm Resilience Centres forskning om artificiell intelligens (AI), dess risker och möjligheter i förhållande till både social och ekologisk hållbarhet. 

– Genom att låta visuell kommunikation och forskning mötas och samspela, gestaltas och förmedlas kunskap både intellektuellt och emotionellt. För studenterna är det en fantastisk möjlighet att få arbeta med brännhet forskning i nära dialog med de främsta experterna inom området, säger Sophia Wood, kursansvarig lektor på Beckmans Designhögskola. 

Läs mer om varje studentprojekt

På sajten beckmans.college/magic kan du se och läsa mer om varje studentprojekt.

Hur kommer en framtid präglad av intelligenta maskiner påverka oss och den levande planeten?

Vi pratar ibland om AI som om det vore något mystiskt som kom från ingenstans, utanför vår kontroll — som om det vore magi. I verkligheten är det resultatet av flera års beslut av aktörer inom teknologi, ekonomi, politik och forskning. Processerna bakom AI går att förstå, ifrågasätta och förbättra — att låta samtalet stanna vid liknelser med magi är ett misstag. Med förståelse för hur AI fungerar kan vi fatta grundade beslut och behålla inflytande över hur AI kommer påverka vårt samhälle och den levande planeten. 
 
–Studenterna tog sig an denna mångfacetterade fråga med en stor dos kreativitet och integritet. Det är fantastiskt att se spetsforskning och konst samspela så fint i deras verk, säger Victor Galaz, som leder forskningsprogram i ämnet på Beijerinstitutet och Stockholm Resilience Centre.



–Årets tema i samarbetet mellan Svenskt Tenn, Beijerinstitutet, och Beckmans lyfter en frågeställning och forskning som båda är väldigt aktuella. Studenternas arbeten ger förhoppningsvis oss alla en tankeställare och en förståelse för den digitala utmaningen som ligger framför oss. Allt är inte svart eller vitt, kommenterar Thommy Bindefeld, Senior Advisor på Svenskt Tenn.

Participating students

Adam Arinbjarnarson, Amanda Artberger, Elvin Odelholm, Emilia Lind, Gabriella Roos Redemo, Jonatan Modin, Frank Torsson Szyber,
Lina Sundqvist Strindberg, Maja Ringsäter, Måns Horning, Nayra Aly, Noah Constantinou, Sanna Holm, Sofia Dimarco, Solvej Jansson, Tiffany Louise Hoff.

About the collaborative project Beckmans x Svenskt Tenn x Beijerinstitutet

Sedan 2017 samarbetar Beckmans Designhögskola med Svenskt Tenn och Beijerinstitutet vid Kungliga Vetenskapsakademien i ett årligt forskningskommunikationsprojekt. Studenter på programmet Visuell kommunikation 180 hp utmanas att i konstnärliga projekt tolka och gestalta den forskning som bedrivs av Beijerinstitutet, som får medel från Kjell och Märta Beijers stiftelse, ägare av Svenskt Tenn. Uppdraget är därmed dubbelt. Dels ska studenterna ge nya perspektiv på den viktiga forskningen som Beijerinstitutet utför, dels ska projektet kommunicera en del av den forskning som finansieras av det överskott som genereras av Svenskt Tenns försäljning.





Grafisk identitet

Adam Arinbjarnarson, Solvej Jansson och Maja Ringsäter.

News
Works of Essence

Works of Essence

Open casting

Open casting


Subscribe to our newsletter




Filter