Beckmansalumnis vinnare i Ung Svensk Form 2024

Det är med stor glädje och stolthet vi presenterar årets vinnare från Beckmans Designhögskola i Ung Svensk Form 2024. Dessa begåvade formgivare har inte bara visat på exceptionell kreativitet och skicklighet, utan också en djup förståelse för designens roll i framtidens samhälle.


Wasim Harwill – Ett hus utan dadelpalm är inget hem

Ett frimärke möjliggör en förflyttning från en plats till en annan, likt ett pass för människor som migrerar. Men vad innebär det att lämna sitt hem och förflyttas till en plats som negligerar en och vem bär ansvaret för paket som aldrig hittar hem?

@wasimharwill
Program: Visuell Kommunikation
Examensår: 2023

Jury's motivation 

Ett hem är inte ett hus. Detta arbete prövar och undersöker vad hem är i relation till de människor som en gång tvingats lämna sina hem. Med poetiskt anslag är detta ett för sam- tiden relevant och starkt konceptuellt grundat projekt där ett frimärke blir bärare av drömmar, längtan och förflyttningar.

Anna Herrmann – Fifty shades of rotkohl

Jag ville skapa ett alternativ till traditionella färgämnen, något lösningsmedelsfritt, utan de mikroplaster som släpps ut i miljön under åldrandeprocessen hos konventionell färg. Jag inspirerades av den gamla konsten att färga textilier med naturliga ingredienser och ut- vecklade en metod som också fungerar för att färga trä.

@anna.hrrmnn
Program: Form
Examensår: 2019

Jury's motivation 

Genom att rikta blicken mot växtfärgning har detta experimenterande gett ett förädlande alternativ till dagens ytbehandlingar av möbler. Genom olika processer kan bland annat rödkål ge upphov till en rad olika kulörer där träet genom infärgning får vackra mönster som upphöjer objekten och skapar dynamik mellan färg och form.

Utställningsinformation

Datum: 6-10 februari
Plats: Invigning i Greenhouse, Stockholm Furniture fair

Efter utställningsperioden i Greenhouse på Stockholmsmässan åker Ung Svensk Form 2024 vidare på sin turné. Se turnéplanen nedan.

2024
29 feb – 7 apr: Dunkers kulturhus i Helsingborg
23 – 26 maj: Lokstallarna under Southern Sweden Design Days
15 jun – 18 aug: Sara kulturhus i Skellefteå
12 sep – 20 okt: IKEA Museum i Älmhult

2025
16 nov – 19 jan: Röhsska museet i Göteborg

Mer om Ung Svensk Form

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och en utställning som genomförs av Svensk Form sedan 1998. Sedan starten har tävlingen gett en plattform åt nya talanger att visa upp sina kreativa och innovativa arbeten. Utmärkelsen uppmuntrar gränsöverskridande projekt och samarbeten och är öppen för unga formgivare som är verksamma i Sverige eller svenska medborgare som arbetar internationellt. Utställningen och tävlingen ger en unik inblick i det senaste som pågår på den svenska designscenen.

News

Subscribe to our newsletter
Filter