FAQ om ansökan

Har du frågor? Här har vi samlat vanliga frågor och svar. 

Om du inte hittar svaret på din fråga nedan, kontakta oss!

Varför måste jag göra arbetsprover till Beckmans?

Beckmans utbildningar vilar på konstnärlig grund och arbetsprover är en del av ansökningsprocessen. Vi vill se studenter som tänker kreativt och har intresse för våra ämnen. Arbetsproverna ger oss en uppfattning om hur du tar dig an uppgifter, och ger en bild av din förmåga att utvecklas. Vi vill att du ska vara redo att förberedas för de olika uppgifter en designer kan ställas inför. Du ska visa att du har intresse och förmåga att jobba engagerat och självständigt för att tillgodogöra dig utbildningen. När du tagit din examen vill vi att du ska ha kunskaper för att kunna bidra till att utveckla designområdet!

Hur skickar jag in mina arbetsprover till Beckmans?

Alla arbetsprover behöver laddas upp digitalt i Beckmans ansökningsportal.

Vad händer efter att jag skickat in min ansökan?

Urvalet av vilka sökande som skall antas till utbildningarna sker i två omgångar under juni.

I första omgången bedömer en grupp dina arbetsprover. Gruppen består av lärare och studentrepresentanter.

I andra urvalsomgången kallar vi ungefär dubbelt antal till intervju mot hur många vi tar in på varje program. Omgång två sker i form av en intervju med lärare från det program som du har sökt.

Hur bedöms arbetsproverna till Beckmans?

När vi bedömer arbetsprover tittar vi på:

  • idéarbete
  • förmåga att gestalta dina idéer
  • konstnärlig och kreativ höjd
  • utvecklingspotential

När får jag besked om jag blivit antagen?

Svarsbesked skickas ut via mejl i slutet på juni.

Hur kompletterar jag mina betyg?

Om du inte fått dina betyg innan sista ansökningsdag till Beckmans kan du komplettera din ansökan. Betygen ska då scannas in och skickas till ansokan@beckmans.se. Se sista datum för att komplettera din ansökan med betyg under Viktiga datum för ansökan.

Var ligger Beckmans?

Sedan augusti 2022 ligger Beckmans på Agavägen 54 på Lidingö i en gammal anrik industribyggnad. Läs mer om skolans nya lokaler här.

Vad kostar det att gå på Beckmans?

Högskolan är avgiftsfri och CSN-berättigad. Du betalar alltså ingen terminsavgift, men bekostar själv det material som behövs i utbildningen. Hur mycket materialkostnaden blir varierar från termin till termin och beroende på vilken utbildning du går. 

Vilken förberedande utbildning är bra att gå innan Beckmans?

Många av våra studenter har gått någon form av förberedande konstnärlig utbildning vid en folkhögskola eller fristående konstskola. En del har också gått Beckmans Kvällsskola. Det är viktigt att du väljer en skola som passar dig och dina behov beroende på vad du behöver öva upp. Här listar vi några utbildningar som vi rekommenderar:

Form 180 hp: NyckelviksskolanStenebyskolanFidu i HälleforsLeksands folkhögskolaKonstskolan i StockholmBASISGrimslövs folkhögskolaÖlands folkhögskolaCapellagårdenLunds Konst/DesignskolaÖsterlenskolan.

Mode 180 hpTillskärarakademinModeskolanAxevalla folkhögskolaGamleby FolkhögskolaMora FolkhögskolaStenebyskolanLunds Konst/DesignskolaTextilakademin Värnamo, ÖsterlenskolanTextilskolen.

Visuell kommunikation 180 hp: Broby GrafiskaNackademinNyckelviksskolanÖstra GrevieFolkuniversitetetGöteborgs konstskolaMedieskolanLunds Konst/DesignskolaÖsterlenskolan.

Vad är en portfolio?

En portfolio innehåller dina samlade arbeten och berättar om din kunskap och kompetens. Inför utbildning, framtida uppdrag och anställning inom kommunikations- och designbranschen är portfolion viktig som merithandling.

Vad är en skissbok?

Skissboken visar hur du jobbar. Det är en bok som du fyller med allt som inspirerar dig: inspirationsbilder, t ex utklipp från nätet eller tidningar och egna foton, men det kan också vara en dikt eller en film som inspirerar dig. 

När kan jag söka till Beckmans Designhögskola?

Ansökan sker en gång om året, på våren, för antagning till höstterminen. 

Ska jag söka via antagning.se?

Nej. Du söker via Beckmans ansökningsportal.

Beckmans Kvällsskola

Vad är Beckmans Kvällsskola?

Beckmans kvällsskola är en ettårig förberedande utbildning med inriktning visuell kommunikation, form eller mode. Kursen bedrivs 2 kvällar per vecka och är avgiftsbelagd. Det finns ett stipendium att söka, Designstipendiet (som vi skriver mer om nedan).

Vad kostar Beckmans Kvällsskola?

Avgiften för läsåret 2022/23 är 37 000 kronor. Den betalas före kursens början. De förberedande utbildningarna är inte CSN-berättigad. Genom ett samarbete med Human Finans finns möjlighet att dela upp din betalning i 6 eller 12 månader. Du kan också dela upp betalningen på längre tid men då tillkommer ränta. Läs mer om hur det går till här

När börjar Beckmans Kvällsskola varje år?

Beckmans Kvällsskola sätter igång vecka 35.

Vad är Designstipendiet?

Till Beckmans Kvällsskola finns ett stipendium att söka som heter Designstipendiet. Det är instiftat av Robert Weil Family Foundation och täcker kostnaden för Kvällsskolan. Alla kan söka stipendiet förutsatt att du har lämnat in din ansökan till Beckmans Kvällsskola. Här söker du Designstipendiet.

Är Beckmans förberedande utbildningar mer anpassade för nybörjare?

Ja. Men du söker med arbetsprover även till dessa.  

Kommer jag komma in på Beckmans högskoleutbildningar om jag har gått Kvällsskolan?

Nej, det ger inte förtur.

När kan jag söka till Beckmans kvällsskola?

Ansökan sker en gång om året för antagning till hösten.

Are you an international student?

The study programmes require a knowledge of Swedish. For those who are not native Swedish speakers with a diploma in Swedish 1-3, it is possible to take the TISUS-test  which is recognised by all universities in Sweden as a statement of eligibility regarding Swedish language proficiency. 

Filtrera