Beckmans x Judiska museet – digitala guider

Beckmans digital kommunikation, visuell kommunikation

Under sex veckor har studenter fördjupat sig i det judiska Stockholm och skapat nio digitala guider till museet, anpassade för besökarnas mobiltelefoner.

Vi på Beckmans är väldigt glada över att, för tredje året i rad, samarbeta med Judiska museet, en plats och institution som verkligen förstår vikten av att låta designstudenter jobba utforskande med det judiska berättandet genom nya medier och digitala tekniker. Museet har visat på stor öppenhet och generositet inför samarbetet med våra studenter, säger Peter Ström, lektor på programmet Visuell kommunikation vid Beckmans och ansvarig för kursen.

Fönster – nio digitala guider

Med hjälp av smartphones har femton tredjeårsstudenter på Visuell kommunikation skapat nio digitala guider som leder besökarna in i Judiska museets historia; Cupido 3 låter exempelvis besökaren utforska byggnaden genom en digital tidslinje. I I Trawl the Hyperlinks, en interaktiv guide inom genren hyperroman, utforskas judendomen fritt. Andra guider lyfter fram judiska familjehistorier, visuella stadsvandringar genom Södermalms judiska historia och den sanna berättelsen om gårdfarihandlaren Jakob Steinberg, som återberättas genom AI-teknik.

– Det är fantastiskt att se hur studenterna på Beckmans Designhögskola omtolkar och lyfter fram delar av den svensk-judiska historien på ett jättefint och nyskapande sätt, säger Christina Gamstorp, museichef på Judiska museet.

Vernissage 27 oktober

De digitala guiderna presenteras på en vernissage på Judiska museet den 27 oktober kl 16. Samtliga guider fungerar på en vanlig smartphone och kommer att finnas tillgängliga på http://fönster.site/ dagen för vernissagen.

När: 27 oktober, vernissagen öppnar kl. 16, invigning kl. 17.30.
Var: Judiska museet, Själagårdsgatan 19 i Gamla stan.
Anmäl dig till vernissagen här!

Varmt välkommen!

Medverkande studenter och deras guider:

Anna Ericsson Hybbinette, Louise Gistrand & Ida Gustavsson: Cupido 3
Axel Wahl & Fredrik Westin: Mordet på den judiske gårdfarihandlaren (AI-version)
Wasim Harwill: Familjen Lamms mönster
Carl-Johan Elf: Glasbråket
Edward Ström & Julian Redaelli: 
Trawling the hyperlinks
Eliot Siekkinen Lydeén & Lova Rehl: Det judiska Södermalm
Oskar Hannu & Stephanie Sierau: Skynda hem till shabbaten!
Viktoria Hultman: Chavruta
Anna Eriksson: Walter

Om Judiska museet

Judiska museet i Stockholm har funnits sedan 1987 men flyttade 2019 sin verksamhet till Sveriges äldsta bevarade synagoga på Själagårdsgatan 19 i Gamla stan. Basutställningen Judarna & Sverige väver samman judarnas historia i Sverige, som rymmer många erfarenheter av att hitta sin plats i ett nytt land, med den judiska tankevärlden och judendomens praktik. Konstnärliga gestaltningar har en självklar plats i museets idé, som en påminnelse om länken mellan då och nu. 2020 nominerades museet till den prestigefyllda utmärkelsen Årets museum av Sveriges museer och Svenska ICOM (International Council of Museums).

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera