Beckmans x Designtorget 2018
01 februari 2018
Branschanknuten produktion under studietiden
Fjorton andraårsstudenter på Formprogrammet har i team om två utmanats att skapa sin första produkt som vid kursens slut också ska serietillverkats i tio exemplar. Kursen, som genomförs för fjärde året i rad tillsammans med Designtorget, ger studenterna möjlighet att arbeta med branschanknuten produktion redan under studietiden.
–Tidigare års samarbeten har resulterat i att flera formstudenter vidareutvecklat sina produkter på egen hand efter avslutad kurs och redan innan examen tagit sina första steg som formgivare och egen producent, säger Margot Barolo, kursansvarig och programansvarig för Form på Beckmans Designhögskola.
Produkter som tagits fram i tidigare upplagor av denna kurs och nu säljs på Designtorget är brickan Elvira av Malin Berglund (2015) och piedestalen Unit av Lisa Lindh och Celine Strömbäck (2017).
Utställning och försäljningsstart
Årets produkter presenteras i en utställning i Designtorgets flaggskeppsbutik i Kulturhuset med vernissage torsdag 1 februari kl.17.00. Efter vernissagen finns produkterna tillgängliga för försäljning i begränsad upplaga under en månad.
Årets sju produkter:
Ljusstaken Tullia
Tullia av Asta Florestedt och Jone Skarbøvik är skapad för att lysa upp hemmet på flera sätt. Genom att vända på ljusstaken och flytta ljuspipan till andra sidan kan du enkelt variera utseendet efter miljö och tillfälle.
Spegeln Norna
Norna är en spegel i stålplåt med två magnetiska hyllplan och en möjlighet att hänga den på fyra olika sätt. Det skapar olika funktioner, vilket gör att kunden kommer att kunna använda Norma en längre tid. Av Ellinor Sixtensdotter och Anders Obel.
Io Morfar
En ny form av vetekudde formgiven utifrån behovet av närhet och trygghet av Isabel Wagner och Olivia Tognelli Brontén. Med sin tyngd och värme kan kudden Io Morfar återspegla känslan av att ha en katt på bröstet, en arm om axeln eller en omfamning runt magen. Den kan även vikas rund och vara en mysig kudde i soffan.
LIMBIK
LIMBIK är en vas som styr blomman. Namnet LIMBIK står för den känslomässiga relation vi får till vissa föremål; farmors vigselring som gått i arv eller ett klädesplagg som du inte vill göra dig av med. Varför får produkter själar? Med sitt skulpturala uttryck kan LIMBIK användas både med och utan blommor. Formgivarna Matilda Ström Ellow och Sizar Alexis hoppas att vasen Limbik skapar en relation till sin användare och får denne att använda vasen på sitt eget sätt.
Vasen 21°
Vasen 21°utmanar den konventionella vasen med ett annorlunda sätt att arrangera blommor på. Bakom designen står Kaori Agematsu och Josefin Zachrisson som i och med projektet grundat Studio Noll som ifrågasätter föreställningar om form och börjar om från noll.
Rumsavdelaren SAMBO
Efter att ha flyttat runt på Stockholms andrahandsmarknad ville formgivarna Ekdahl/Jondell ta fram en produkt som definierar rummet och gör att det känns bekant – oavsett var du befinner sig. Den handtillverkade rumsavdelaren och klädställningen SAMBO har en avdelande funktion, är enkel att ta med sig för den som flyttar runt, men framförallt får den dig att känna dig som hemma oavsett var du är.
Lampan BÅB
Lampan BÅB formgiven av Mira Bergh Edenborg och Mattias Rothman är en stämningshöjare och ett samtalsämne som lyser upp sin omgivning med både form och funktion. Lampan har två delar som går att sätta ihop på olika sätt och kan därför anpassas efter behov.