Beckmans glas-stipendiat 2020 utsedd av Svenskt Tenn

Beckmans form

Årets glas-stipendium går till Ida Simma.

I den årliga samarbetskursen med Svenskt Tenn får andraårsstudenterna på Form möjlighet att utforska glasdesign. Deras uppdrag har varit att skapa en produkt eller produktserie på temat ”Det dukade bordet” och i år resulterade kursen i 13 olika glasprodukter. Stipendiet från Svenskt Tenn ger studenten 4 timmar i glashyttan för att fortsätta utveckla sin produkt. 

Juryns motivering

Svenskt Tenns glas-stipendium 2020 till Ida Simma:
Ibland när vi ser en produkt så känner vi att den är helt självklar och skulle kunna ställas fram i butiken direkt. Ida Simmas glasskål Hilla, är en sådan produkt. Skålen känns både bekant men ändå nytänkande, den har en elegans och en självklarhet i sin form som gör att man bara vill ställa den på ett bord och fylla den med frukt eller sallad. Det finns en utmaning i att behålla skålens fragila uttryck men samtidigt säkerställa att kanten klarar av vardaglig användning så som Ida har tänkt, men vi är övertygade om att det går att lösa och att Hilla både kostnadsmässigt och estetiskt har potential att bli en klassiker i Svenskt Tenns sortiment.

Hedersomnämnandet 1:
Att sätta sig in i vårt sortiment och både hitta en lucka, en produkt som saknas och att utifrån den här luckan djupdyka i både funktionalitet och trender är ett oerhört bra tillvägagångsätt för att skapa en produkt som det kan finnas utrymme för. Att sedan formge en produkt som både upplevs som klassisk och som nytänkande är värt att premiera och det tycker vi att Dana Ferrazzini har gjort med sin dessertskål Quenelle. Skålen har absolut en potential att utvecklas till att bli en verklig produkt, antingen på Svenskt Tenn och i andra sammanhang.   

Hedersomnämnandet 2:
Att arbeta med en designprocess är som en resa där man inte riktigt vet slutdestinationen när man startar. När man startar resan och har gjort gedigen research och skapat en fin storytelling så vet man ju ändå inte riktigt hur det kommer ta sig ut i produktionen. Att då vara öppen och lyhörd för att ändra och hitta nya infallsvinklar tyder på både mognad och mod. Fanny Axnérs resa med glasen Sfär har varit spännande att följa och slutresultatet har blivit två väldigt vackra drinkglas som absolut kan ingå i Svenskt Tenns sortiment som perfekta gåvor till den som har allt.

Om kursen ”Uppdraget”

–Det här är den första kursen under utbildningen där formstudenterna ska förhålla sig till ett specifikt företag. Det är också första kursen där de inte själva kan tillverka sina saker utan behöver kommunicera med en annan yrkesgrupp, dvs glasblåsarna. Så det är verkligen en övning i samarbete, både mot ett företag och mot glasblåsarna och utmaningen med att kommunicera sina skissmodeller, säger Peter Nylander, kursansvarig lektor på Beckmans.

Kursen inleddes med en studieresa i Småland då studenterna bl a fick besöka Skrufs glasbruk och The Glass Factory i Boda. Gästlärare har varit konstnären Simon Klenell och gästkritiker var formgivaren Carina Seth Andersson. Simon Klenell, Rasmus Nossbring, och Chien-Kuang Liu på Sthlm Glas i Gustavsberg har blåst upp prototyperna. Medverkande i kursen har också varit Erik Björk , adjunkt, och Bertil Nordahl, fotograf.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera