Avslutning & stipendier 2024

Sofia Hulting examen2024

Den 31 maj var det avslutning och stipendieutdelning. Grattis till alla stipendiater och nyexade! Här nedan ser du vilka stipendier som delades ut och till vem.

Beckmans stipendium, Mode 


Stipendium på SEK 10.000 kr

Jens Nilsson för kollektionen Solid Air
”Med mogen blick och ambitiöst sinne utforskar du med precision nya tekniker och konstruktiva metoder. Vetgirig och nyfiken tar du dig omsorgsfullt an nya material och skapar meningsfulla möten där rörelse, geometri och känsla lyhört träder fram i ett personligt uttryck.”

ASFB & NK Young Talent Award


Rasmus Georgiadis för kollektionen A Flourishing Confluence
Morgondagens unga designers hyllas med priset NK Young Talent Award. Vinnaren hedras med en utställning i Ljusgården på NK Stockholm och får också synlighet i både NK:s skyltfönster och digitala kanaler.
”Att vara vågande och tänja på gränserna är inte alltid lätt och kommer alltid mötas av motstånd. Men med en onekligen iögonfallande presentation och känsla för ett naturligt flöde av former har denna elevs kärlek för couture inspirerat och påmint många av oss om vad mode handlar om i grunden med sitt starka intryck som kan lämna en lättad över att det sista geniet inte än är fött. Stort grattis till Rasmus Georgiadis, vinnare av årets NK Young Talent Award.”

H&M


Emma Carling för kollektionen Remsan
SEK15.000
”Well executed concept of a strong, contemporary femininity with clear flirtations to Vivienne Westwood and the punk era. The whole concept is “fashion forward” without compromising the quality and craftmanship in the making. A playful and strong collection!”

Pierre Westerholm för kollektionen JEKBEJT

SEK12.000
”An outstanding cool, effortless, new version of streetwear. Approachable yet innovative with a good eye for detailing silhouettes and colours.”

Jens Nilsson för kollektionen Solid Air

SEK10.000
”Throughout a well executed concept all the way from idea to craftsmanship in the making of the garments, colour coordination to styling, it all comes together beautifully.”

Hedersomnänmande H&M
Rasmus Georgiadis för kollektionen A Flourishing Confluence
”The craftmanship and forms holds high international standards. A beautiful, very feminine and sensual Iris van Herpen inspired couture collection. Your collection is representative as a sign of the times!”

Beckmans stipendium, Form

Stipendium på SEK 5.000 kr var
Tove Östlund för projektet Back to Basics
”Med ett pannben och driv som aldrig ger upp, för ett projekt som ligger långt ifrån gallerier och designbutiker. Som istället nyfiket och ärligt intresserar sig för ett ämne som kan vara till hjälp för många. Genom en process som bjuder in och låter användaren vara med och påverka och utforma produkten” 

Maja Berthin Tingström för projektet
”I en tid av slit och släng och ”fast design” går årets (andra) formstipendie till en produkt som kan ärvas av generationer. I ett material som annars allt för ofta går direkt i soporna. En produkt att leva på och med som ingjuter ett lugn såväl som lekfullhet och inbjuder till att låta fantasin vandra iväg och se både ängar och molnlandskap.”

Svenskt Tenns designstipendium

Stipendiet vilar på de tre kriterierna Kvalitet, Långsiktighet och God form och innebär SEK20.000 kr + två veckors boende i den gästlägenhet på Svenska institutet i Paris som är inredd av Svenskt Tenn. Dessutom kommer examensprojektet visas på Svenskt Tenn under hösten 2024.

Svea Tisell för projektet Reverie
Estrid Ericson som grundade Svenskt Tenn för precis 100 år sedan började 1934 samarbeta med den österrikiska arkitekten Josef Frank. Tillsammans skapade den inredningsfilosofi som Svenskt Tenn fortfarande arbetar utifrån. En inredningsfilosofi som alltid sätter människan i fokus, där bekvämlighet och trivsel är de viktigaste ledorden.
Josef Frank sa till exempel att stålrör, som mycket möbler tillverkades av under 1920/1930-talet, var kallt och långt ifrån mänskliga och bekväma. Stålrör var enligt Frank inte bra till någonting alls, det går inte ens att elda med det. Genom historien har möbler per definition tillverkats av hårda solida material, trä, metall, ja till och med betong som sedan dekorerats eller klätts med något mjuk som möter människan.
Årets Svenskt Tenn stipendiat har utforskat en teknik som vi ser som visionär och som ändrar perspektiv och skapar en ny typ av bekvämlighet. Svea Tisell har skapat en möbel genom att tredimensionellt väva fram den. En bekväm fåtölj har kommit till liv genom att idogt väva en 2,5 km lång lina. Sveas fåtölj visar att det finns andra sätt att skapa möbler på än de klassiska. Ett otroligt spännande experiment som skapats genom en väl genomtänkt tillverkningsmetod. Fåtöljen Reverie är kanske inte den mest praktiska med tanke på dess tyngd men vi vill gärna se att Svea fortsätter att utveckla tekniken för att skapa nya oförväntade möbler.”

Konstnärernas Kollektivverkstad

Edward Weinhofer för projektet Average Ages
Konstnärernas Kollektivverkstads examensstipendium ges årligen till en nyexaminerad bild- eller formkonstnär från vardera Beckmans, Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Stipendiaterna tilldelas ett konstnadsfritt ettårigt gästmedlemskap samt verkstadstid motsvarande ett värde av SEK5.000.

Formex

Chatrine Schumacher för projektet C/O
Stipendium som innebär en möjlighet att ställa ut på Formex i augusti och där knyta kontakter och träffa press.
”Årets Formex-stipendium 2024 går till ett projekt som utgår från det personliga och självupplevda. I en tid där stress och psykisk ohälsa ökar behövs produkter för kontemplation men som också är en antydan om att det alltid finns ett ljus i slutet av tunneln.”

Beckmans stipendium, konstnärlig gestaltning

Oscar Hagberg för projektet Boys

Stipendiet tilldelas en student som under sin utbildning och i sitt examensarbete utvecklat sitt intresse och förmåga för konstnärliga processer och uttryck. Stipendiet innebär tre veckors arbetsvistelse på Villa San Michele på Capri.

”I en komplex väv av intervjuer, texter, bilder, dans, video och objekt söker du i en utforskande och problematiserande process skapa ett rum för dialog och reflektion om hur vi kan förstå och ompröva dagens bilder av manlighet och maskulinitet i ett alltjämt ojämnställt samhälle”.

Beckmans stipendium, visuell kommunikation

Salmah Jumbe
För ett examensarbete med en tydlig riktning, utfört med djup respekt och med en stark ansvarskänsla kring den egna positionen. Ett projekt där film, textilt hantverk och journalistiskt arbete – genom en självbiografisk lins – blir visuell kommunikation som berör, om kvinnlig självständighet och yrkesstolthet. ”Everybody knows that we will keep playing.” VK-lärarnas första stipendie 2024 går till Salmah Jumbes projekt A Different Mind Is a Problem.

Linnea Arminda Birkelund
Vad är det vi tittar på? Ett allkonstverk; en installation av film, ljud, ljus och obehag som blir visuell kommunikation om mörkret och ljuset, om det bekanta och det obekanta. Det här projektet är en lovsång till det egensinniga, det modiga, det unika, och en manifestation av en förverkligad vision. Klubbkulturen har tagit sin självklara plats på designskolan. VK-lärarnas andra stipendie 2024 går till Linnea Arminda Birkelunds projekt Juxtaposed.

Pubiceringsstipendier från förlaget Volante

Sju bokstipendier till:
Caroline Hallersjö, Greta Gustafsson, Jonas Hemlin, Mauritz Larsson, Klara Viridén, Oscar Hagberg och Ludwig Wänelöf.

Grafiska Yrkenas Främjande (GYF)

Klara Viridén får årets stipendium för projektet USE ME.
GYF väljer bland examensprojekten från hela Sveriges utbildningar med inriktning grafisk form. För andra året i rad har de fastnat för ett projekt från Beckmans. Diplom och pengar överlämnas i en ceremoni i höst.

EY Dobermans stipendium

Mauritz Larsson för projektet BESTFRIENDS4EVER
”Ett arbete som med sin sårbarhet, process och ett förbluffande hantverk ger oss gåshud. Genom att vara djupt personlig får stipendiaten oss att prata om relationer och vänskap, samtidigt som han belyser samtida problematik kring frivillig och ofrivllig ensamhet. En varm berättelse, inbakad i kall metall och råa utsökta designval. Vi kan inte slita oss från BESTFRIENDS4EVER.”

Essen International Diversity Scholarship

För att uppmuntra mångfald har Essen International instiftat ett stipendium på 25 000 kr, öppna för alla studenter på programmet visuell kommunikation med utomnordiskt ursprung att söka. I år gick stipendiet till en student som går andra året på programmet.
Läs mer om stipendiet här
 

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera