Avslutning & stipendier 2022

Beckmans

Den 3 juni var det avslutning och stipendieutdelning för årets nyutexaminerade designers.

På kvällen var det fest på Skånska gruvan.
Grattis till alla stipendiater och nyexade!

Här nedan ser du vilka stipendier som delades ut och vem som fick vad.

Beckmans stipendium, Form

Stipendium på SEK 5.000 var
Lina Blass & Siri Boekhout

Lina Blass, för projektet Assembly
”Tänk er en person som är envis som synden och noggrann som få. Som inte ger sig även när det ser lite mörkt ut. Om hon inte går att hitta på de vanliga ställena, ligger hon troligen på ett golv i ett stort tomt rum och kryper med en slags spelkonsol på huvudet bland osynliga grejer. För innan man måste traska ned till träverkstan så är det ju bättre att kolla om radien är värd att lägga några timmar extra på, tänker hon. Lina, du kombinerar det analoga med det digitala på ett sätt som när varandra och fått oss att förstå vitsen med VR. Genom att ta avstamp från Da Vinci och hans självbärande system som bygger broar utan vare sig spik, rep eller lim tog du utmaningen att göra ditt svar på det ultimata platta paketet. Med ett öppet sinne och en smart pinne som låser konstruktionen och bevisar du hur design som medel kan förändra förutsättningarna för hur en möbel kan tillverkas.
Ett sätt att tänka som bör överskugga allt i den tid vi nu lever i.”

Siri Boekhout, för projektet Dygn
”En skugga uppstår med hjälp av ljus och något som reser sig från en yta. Bilder skapas och förändras allteftersom ljuset förflyttas. Och ”där skuggan av triangelns hypotenusa sammanfaller med gnomonens skugga på timlinjen” – sker något alldeles magiskt. I din form kan vi befinna oss i både tid och rum, och när solen har sin gång förändras din plats. Ett föremål som är ett av människans viktigaste vetenskapliga skapelser: horisontaluret, som du genom design lyfter till något högst relevant och närvarande. Genom att vända och vrida på dess betydelse och funktion har du vävt in den i en magisk plats i det offentliga rummet som du vill att vi alla tar del av, fritt från krav och förväntningar. En designprocess med ett magiskt fint resultat som vi fått förmånen att följa.”

Beckmans stipendium, Mode

Stipendium på SEK 5.000 kr var
Samuel Westerberg & Gabriella Danerlöv

Samuel Westerberg, för kollektionen Boyfriend Dressing
”Med den manliga kroppen i centrum undersöks intima relationer genom kläder på ett sätt som förenar kritiskt tänkande, hantverksskicklighet och visuell spänning. Det påklädda ställs mot det avklädda och det skräddade mot det trasiga i en medveten process med rötter i den egna upplevelsen och viljan att förflytta normer. Ett queert lysande bidrag till en internationell konversation om herrmodets framtid.”

Gabriella Danerlöv, för kollektionen Mischief Power Dressing
“Mischief Power Dressing. Presenting: The Faulty Exposed Woman as Public Enemy No 1 Mal Function, Sample Size, Bursting Seams och Baby Fat.
För en väl genomförd kollektion med ett starkt koncept där den felexponerade
kvinnan förvandlas till en superhjältinna.”

Beckmans stipendium, Visuell kommunikation

Stipendium på SEK10.000
Maja Schein, för projektet Åter till avsändaren
”Vi på Visuell kommunikation tror att design har förmågan att peka mot möjligheter i en komplex värld. Men design behöver också kunna se bakåt och ibland hantera det omöjliga. Design kan vara att undersöka, formulera och lära. En designprocess kan få vara smärtsam. Den här studentens arbete har lärt oss så mycket och berört alla som kommit nära.”

Beckmans stipendium, Konstnärlig gestaltning

Stipendium som innebär tre veckors arbetsvistelse på Villa San Michele, Capri
Gabriella Danerlöv för projektet Mischief Power Dressing
”För en experimentellt undersökande gestaltning parat med en bitsk humor som problematiserar samhällets rådande normer och ideal om den kvinnliga kroppen”.

Svenskt Tenns Designstipendium 2022

Stipendiet vilar på de tre kriterierna Kvalitet, Långsiktighet och God form.
Stipendiet innebär SEK20.000 kr + två veckors boende i den gästlägenhet på Svenska institutet i Paris som är inredd av Svenskt Tenn. Dessutom kommer examensprojektet visas på Svenskt Tenn under hösten 2022.
Simon Mattisson för projektet Granland

”Genom Svenskt Tenns snart 100 åriga historia har det alltid legat ett fokus på såväl god form, långsiktighet och kvalitet. Både Estrid Ericson som grundade företaget och Josef Frank som knöts till Svenskt Tenn 1934 var båda visionärer som bröt mot sin tids konventioner. Båda skapade tidlös formgivning som har hållit över tid, som idag blivit en viktig del av svensk designhistoria.

I vår tid arbetar vi ständigt med att visa att Svenskt Tenn är en plats och ett företag som balanserar mellan ett historiskt arv och samtiden. Innovation och nytänkande ligger företaget varmt om hjärtat inte minst på grund av att överskottet från Svenskt Tenn genom Beijerstiftelsen delas ut till allmännyttig forskning inom bland annat ekologisk ekonomi och AI forskning.

Att som formgivare dels sätta sig in i en miljöproblematik och att utifrån detta utveckla ett material och sedan på ett estetiskt genomarbetat sätt skapa objekt genom 3D printing tycker vi är både visionärt och hållbart. Att objekten dessutom är vackra och väl formgivna gör att vi tycker att Simon Mattisson och hans projekt Granland är en värdig stipendiat 2022.”

Nordiska Galleriet Formstipendium 2022

Stipendiet innebär fyra veckor utställning på Nordiska Galleriet under det kommande året, marknadsföring i företagets kanaler, vernissage, samt 20 000 kr. Det totala uppskattade värdet av stipendiet uppgår till 275 000 kr.
Simon Mattisson för projektet Granland.

”Juryn anser att detta innovativa examensarbete belyser något som är av yttersta vikt både för offentlig och privat form. I en tid av eskalerande klimatkris behöver vi alla bidra till lösningar gällande formens framtid. I detta examensarbete ligger fokus på en brännande aktuell fråga inom tillverkningsindustrin och slutresultatet är både idémässigt och i sitt utförande storslaget. Vinnaren av Nordiska Galleriets Formstipendium 2022 tilldelas denne student för hans djärva ansats att utveckla framtidens produktion inom den fysiska formen på ett innovativt och extremt formstarkt vis.”

Stockholm Design Lab:s stipendium

Tuva Larsson för projektet My Memoirs
”Med en tankeväckande idé – som är dagsaktuell och berör alla, har årets stipendiat gjort ett imponerande researcharbete. Hon har tagit hand om materialet från denna research på ett vackert, poetiskt, roligt – och inte minst – personligt sätt, och av detta format ett verk som är perfekt i sin design från pappersval, format och tyngd, ner till den minsta typografiska detaljen – där valet av media var särskilt noga och smart avvägt.
Ett briljant projekt från idé till slutresultat, som imponerar på alla nivåer.”

EY Dobermans stipendium

Tuva Larsson för projektet My Memoirs
”Med stort mod, konceptuell höjd och ett förbluffande fint hantverk visat stipendiaten på den komplexa verklighet vår internetnärvaro innebär. Ett arbete som genom sin självutlämnande sårbarhet berör på djupet, belyser samtida problematik och väcker frågor kring identitet och ägandeskap. Vi kan inte sluta bläddra i My Memoirs.”

Daniel Sachs stiftelse

Daniel Sachs stipendium vid Beckmans Designhögskola syftar till att belöna fritänkandet vid Beckmans. Stipendium på SEK25.000.
Stipendium till Alexander Peri för projektet WYSIWYDG (what you see is what you don’t get)
”Med sitt examensprojekt konstruerar årets stipendiat en skrattspegel mot en auktoritär regime fåfänga försök att censurera och förfalska verkligheten. Hans avvägande arbete med instruktionsvideos beväpnar demokratins fritänkare i en tid när de behöver det som mest.”

EQT Ventures

Stipendium till Alexander Peri för projektet WYSIWYDG (what you see is what you don’t get)

H&M

Tre stipendier på SEK12.000 var
Desirée Bjurinder Fritzon för kollektionen ABC Ö
”För en resa genom klassiska plagg med ett väl visualiserat starkt gender fluid-uttryck och utforskande av kroppens förhållning till skärningar för tomrum, skyddande, förstärkande och utlämnande former. Intressanta silhuetter skapade genom skicklig tillskärning, och ett starkt utförande höjer kvalitén. En bra variation och genomgående väl avvägda detaljer skapar en sammanhållen kollektion. Fashionedge och användandet av denim känns nytt, nyfiket och väldigt lyckat.”

Kevin Nilsson för kollektionen Other Perspectives
”För en stark helhet, tydligt koncept och lek med skirt, mjukt och strama material i smarta skärningar som ger en lättburen och samtidigt stark modebetonad silhuett. Bra val av haute couture-tekniker för att utforska nutida ikoniska plagg, färgvalen förstärker den känslan och kombinationen med formstarka accessoarer bidrar till helheten. Kollektionen har stark, attraktiv moderelevans och konceptet känns väldigt komplett.”

Samuel Westerberg för kollektionen Boyfriend Dressing
”För spännande kontraster i sökandet efter en känsla i ett solcialt spel genom plagg som uttrycker en avskalad persona. Plaggen håller tillbaka, skyddar och samtidigt utstätter och exponerar de bäraren. Lek, förvrängning och fint tillskuren välgjord kollektion med en bra balans och spännvidd. Du har tagit dig till en tekniskt och designmässigt stark nivå och kommunicerar ett tydligt modetema i tiden.”

Lindex

Stipendium på SEK15.000.
Alice Svensson Brostedt för kollektionen Childhood Nostalgia
”En kollektion som slår an något inom oss. Känslor av trygghet från det välbekanta och historiska får möta det oväntade och osäkra i det nya. Konstnärliga experimentella tankar har översatts till en vacker och kontemporär kollektion. Feminint. Kittlande silhuetter och detaljer. Ljuvlig färgskala. Intressant materialmix som kopplas till långlivad hållbarhet och kärlek till traditionellt hantverk. Vi uppskattar att känslorna får ett avgörande värde i en modern, bärbar kollektion.

Stockholm Fashion Week | New Talent Award

Stipendiaten får möjlighet att visa på Stockholm Fashion Week i augusti och får del av veckans internationella PR-arbete.
Alice Svensson Brostedt för kollektionen Childhood Nostalgia
”Med nostalgiska silhuetter I ny tappning har Alice Svensson Brostedt lyckats blåsa nytt livi I vamiljära material och monster. Med utstyrslar för till synes alla säsonger och den kreativa affärskvinnan har intresset väckts hos både publik och närvarande industri. Vi ser mycket fram emot att se vart Alice resa kommer att ta henne.”

Swedish Fashion Council & TEKO:s stipendium

Stipendium på SEK10.000
Thomas Wieser för kollektionen Anti-Tailoring
”Genom sin förmåga att återuppliva ett kulturellt hantverk och skapa samtida, relevant design som berör och engagerar lyckas Thomas Wieser knyta ett starkt community. Detta kommer vara avgörande för framtidens modeindustri och han tilldelas därför årets stipendium 2022. Swedish Fashion Council och TEKO ser med övertygelse Thomas Wieser som en del av kraften som driver svensk mode- och textilindustri framåt.”

NK Young Talent Award by Beckmans

Stipendium på SEK10.000 + utställning på NK och digital synlighet i deras olika kanaler 
Saveja Awzel för kollektionen Lost on Silk Road
”Med kreativ höjd i kombination med stark hantverk och unik design tilldelas Saveja Azwars examensarbete Lost on Silkroad NK:s stipendium: NK Young Talen Award by Beckmans 2022. I sitt examensarbete undersöker Saveja sin bakgrund från olika kulturer och sätter den på ett brilliant vis i en ny samtida kontext. Ett skickligt utförd kollektion såväl i helhet som i detaljer med surrealistiska undertoner där koncept, utförande och kommunikation bildar ett perfekt ackord. Vi ser Saveja Azwar som en designer som driver svenskt mode framåt.”

Formex

Stipendium som innebär en möjlighet att ställa ut på Formex i augusti och där knyta kontakter och träffa press.
Elias Berg för projektet POLLUX Comfort Lighting System
”För ett examensarbete som på ett unikt innovativt, kreativt och estetiskt sätt utgår från designerns ansvar för hållbarhet. I sitt verk kombinerar Elias Berg nya framsteg inom solcellsforskning och design, för att ta vara på det ljus som träffar ytor under dagen och betraktar solceller som ett material i sig och integrerar dem som ett centralt formelement. En design som tar ansvar och inspirerar med en formstark designvision som förtjänar all uppmärksamhet.”

Konstnärernas Kollektivverkstad

Konstnärernas Kollektivverkstads examensstipendium föräras årligen en nyexaminerad bild- eller formkonstnär från vardera Beckmans, Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Stipendiaterna tilldelas ett konstnadsfritt ettårigt gästmedlemskap samt verkstadstid motsvarande ett värde av SEK5.000.
Maria Nyholm för projektet Lergjord

The Glass Factory vistelsestipendium 2022

Två veckors arbetsvistelse i The Glass Factory Hot Shop samt en 4-veckors utställning.
Felicia Mebus för projektet Ur barnets vy

Designsweden.se

Annabella Gustavsson, Visuell kommunikation
”Göra svårt lätt. Design Sweden imponeras av hur Annabella Gustafsson som tagit avstamp i döden i sitt examensarbete och genom sitt innovativa förhållande till ämnet skapat en levande visuell kommunikation för något som är svårt att prata om. Leka behöver vi göra hela livet, lycka till Annabella.”

Alice Svensson Brostedt, Mode
”Hantverk som överlevnad. Hantverk är traderad kunskap och hantverk är framtiden. Alice Svensson Brostedt visar hela hantverksprocessen i sitt modeskapande, från tunnaste trådar till en fullskalig modekollektion. Det här är Haute Couture, när minnen och mönster vävs samman till vacker modemagi. Lycka till Alice önskar Design Sweden.”

Simon Mattisson, Form
Från problem till poesi. Simon Mattisson Granland har processat hållbarhet och innovativ design i kombination med ny digital teknik på ett enastående sätt när han utifrån granbarkborrens säregna och skadliga gångar skapat böljande former. I gränslandet mellan konst och design så är det så här modern industridesign kan se ut. Grattis och lycka till önskar Design Sweden.

Bokstipendier

Från Brim Winlöf, dotter till Nunnie och Anders Beckman.
Alice Svensson Brostedt, Mode
Samuel Westerberg, Mode
Fanny Axnér, Form
Annabella Gustavsson, Visuell kommunikation

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera