Anna Herrmann en av årets IKEA-stipendiater

Beckmans alumni, form

Nyutexaminerade formgivaren Anna Herrmann började plugga produktdesign med en dröm om att en dag få jobb på IKEA. Den 1 september flyttar hon till Älmhult som en av tre utvalda som fått höstens arbetsstipendium på företaget.

Stipendiet delas ut i hård konkurrens med andra examensstudenter från designskolor och ger Anna en plats i designteamet i 5 månader. 

Som uppvuxen i Tyskland med en svensk mamma var IKEA-möbler en naturlig del av hemmet. Företagets lösningar och idéer uppskattade hon tidigt, redan innan hon ens visste att hon ville bli formgivare.  

–Det var först senare när jag började plugga som jag vågade drömma om att faktiskt få möjlighet att jobba på IKEA – att få vara med och utveckla produkter som så många människor kommer att ha hemma är fantastiskt, säger Anna.

Lärde sig att drömma stort på Beckmans 

Vägen dit gick via två års produktdesign i Tyskland innan hon kom in på Beckmans.  

–Utbildningen i Tyskland var väldigt bred men också teknisk orienterad. Efter ett tag kändes det som om någonting saknades. Det var då jag sökte till Beckmans för andra gången. Första gången jag sökte var när jag hade gått ut gymnasiet. Men jag är väldigt glad att jag inte kom in då. Jag tror inte att jag hade blivit den formgivare jag är idag utan bakgrunden från dessa två, väldigt olika utbildningar, säger Anna.   

–Det var superspännande när jag kom till Beckmans första gången. Jag blev konfronterad med ett mycket friare sätt att tänka och arbeta. Jag började ifrågasätta hur jag hade arbetat tidigare och det var först här som jag verkligen hittade mitt personliga sätt att arbeta. Beckmans har nog också lärt mig att drömma stort, annars hade jag nog aldrig vågat drömma om att hamna på IKEA en dag.  

Prisat examensprojekt med konstnärlig gestaltning  

Som examensprojekt skapade hon väggarmaturen Joan som förenar en flexibel och funktionell lösning med en konstnärlig och unik gestaltning. För projektet fick hon på avslutningen Svenskt Tenns Designstipendium. 

Idén till armaturen kom när hon ritade om sin mammas lägenhet och var på jakt efter en väggfast armatur till köket.  –Allt som fanns på marknaden var väldigt likartat. Men det har alltid varit en kamp inom mig att rättfärdiga skapandet av nya produkter i en värld där allt redan finns. För att skapa en produkt som är relevant var det därför särskilt viktigt för mig att grunda mitt arbete på gedigen research och omvärldsanalys.

Inspiration hämtade hon från konstnärerna Miró och Calder och precis som de skapade skisser och linjer i tredimensionella objekt ville Anna att skuggan från armaturen skulle ge en illusion av en böljande linjeteckning på väggen. 
–Jag ville skapa ett mervärde med en väggarmatur som skiljer sig både i funktion och form. 

I höst visar Svenskt Tenn projektet i en utställning i butiken på Strandvägen i Stockholm.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera